Vi rekommenderar att du har JavaScript aktiverat för att kunna utnyttja funktionerna på den här sidan fullt ut. Läs här om hur du går tillväga

11 dagar, Stora Skärgårdsturen Cykel & Båtluffning - Åland

ID ÅD5 | Åland - Finland

11dagar
Cykel Båt

Sammanfattning

Här har ni något utöver det vanliga !! Ni äter gott, bor på idylliska platser, Cyklar & Båtluffar i den vackra Åländska och Finska skärgården. Enda cykelpaketet som tar er ända till den finska skärgården. Söker ni något utöver det vanliga så är detta något för Er!

Startdagar

Alla dagar

Ingår

7 st Hotellnätter
3 st Pensionat nätter
10 st Frukostbuffé
Sängkläder och handduk ingår
8 st Middagar 2-rätters
1 st Middagar 3-rätters
1 st Middag, Buffé
8 st Lunchpaket
1 st Cykel 7-vxl. inkl. cykelväska (från 12 år)
1 st Färdbeskrivning
1 st Karta

Paketbeskrivning

Dag 1  Mariehamn

Nu har ni äntligen kommit till ön Åland efter er vistelse på någon av färjorna. Ni checkar in på ert hotell Arkipelag här i Mariehamn. På Hotell Arkipelag bor ni granne med havet och ändå väldigt centralt i Mariehamn. Sjöfartsstaden Mariehamn upptäcker du enkelt till fots. Besök gärna Ålands Museum och även Konstmuseumet. Gå en promenad upp till Badhusberget i västra hamnen så får ni en fantastisk utsikt över staden  och havet. Vet ni att Mariehamn kallas för Lindarnas stad? På Hotell Arkipelag bjuds det på en 2-rätters middag och en skön säng väntar innan er cykelsemester börjar här på Åland.

Dag 2  Mariehamn - Lemland  

(Cykelsträcka 27 km)
Efter en god frukost på det 4-stjärniga hotellet Arkipelag kommer nu ert cykelpaket att börja. Ni får inte glömma att hämta ut ert lunchpaket. I dag kommer Ålands cykelpaket att ta er ut från Mariehamn och ni kommer att cykla ut i skärgården som består av 6.700 öar. Cykelturen går till Lemland och slutmålet är Amalia Gästhem.

Lemland är Ålands sydligaste kommun och är helt omringat av havet. Den lemländska naturen har allt man kan önska sig. Här har ni släta badklippor och berg med härlig utsikt och blommande ängar fulla med sällsynta växter, samt ett rikt djurliv. I nordväst har vi den vackra Lemströms kanal från år 1882. I öster farleden Lumparsund, norrut den stora havsviken Lumparn och söderut flyter Ålands hav. I Lemland finns en av Ålands äldsta kyrkor. 
Passa på att ta ett dopp i havet från en solvärmd klippa. 

Middag och logi står Amalia Gästhem för

Om Amalia

Vi har döpt vårt ställe till Amalia efter en märkeskvinna inom den åländska sjöfarten. Amalia Erikson från Lemland var skepparhustru och maka till redaren Gustaf Adolf Eriksson och mor till sjöfartsrådet Gustaf Erikson.

Man kan påstå att Amalia var en av de duktigaste av alla kvinnor på den åländska landsbygden som hjälpte sina män i fartygsaffärer under bonde och allmogeseglationens tidevarv i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet.

Alla rummen är döpta efter segelfartyg från Lemland
Lemland har långa tider ansetts vara Ålands största sjöfartssocken genom tiderna, där samtliga befolkningsgrupper var engagerade i seglationen. År 1879 var fartygsbeståndet i Lemland hela 52 fartyg.

​Vi har döpt alla våra sex rum efter segelfartyg från Lemland: Linnea, Lenni, Anna, Leo, Augusta och Mathilda.

Skonerten Leo ligger vrak i Lumparsund bara några hundra meter bort.

Gästhem Amalia är ett Rofyllt Boende På Landet

 

 

Dag 3 Lemland - Lumparland - Sottunga - Kökar
( Skärgårdsfärja, södra linjen ) 

(Cykelsträcka 7,9 km )
Vi hoppas att Amalia har tagit väl hand om er. Idag blir det inte så många kilometer på cykelsadeln. Färjan avgår från Långnäshamn och det tar ca. 2.45 timmar till Kökar. Kökar ligger i Ålands sydöstra skärgård med sina 236 invånare.

Kökar är sprängfyllt av vackra vyer! Förutom att havet alltid är nära, kan variationen av släta röda och grå klippor, karga bergspartier, lummiga skogsdungar, djur- och fågelliv samt vädrets makter göra vilken utflykt som helst spännande. Naturen och djurlivet som Kökar erbjuder är en upplevelse!

Under era två dagar som ni vistas på Kökar så bor och äter ni på Brudhäll Hotell & Konferens som ligger helt fantstiskt vackert utmed vattnet.

Restaurang ligger precis vid gästhamnen, med vacker utsikt över inloppet och båtarna. På uteserveringen är en del av borden placerade direkt på bryggan - närmare vattnet kommer man knappt.
Restaurangen lägger fokus på färska och lokala råvaror och givetvis på fiskrätterna.

 

Dag 4 Kökar - Galtby i Korpo på Finska sidan
( Skärgårdsfärja, Södra Linjen ) 

 

Frukosten äter ni på bryggan hos hotell Brudhäll. Färjan anländer till hamnen i Kökar på förmiddagen och båtresan till Galtby tar ca. 2 timmar och 50 minuter.

Väl framme i Galtby kommer ni att ta er till Österretais och Hotell Nestor.

Hotellet byggdes av konstnären Pia Rousku och Industridesigner Frank Hellgren och ägs idag av sonen William Hellgren som sommar 2016 öppnade sin restaurang Nestor´s Back Pocket i hotellets slaggstenssal. Här bjuds gästerna på en kulinarisk upplevelse med lokala råvaror som grund, kombinerad med ett stort mått innovation i en harmonisk miljö. 

De erbjuder er som gäst en lantlig skärgårds upplevelse kombinerat med modern comfort, konst, god mat och dryck.

Hotellbyggnaden har tidigare tjänat som ladugårds-byggnad, och har nu helrenoverats och inretts. Den tidigare fähusdelen som är byggd av slaggsten, är nu restaurang, utställnings- samt konferensutrymme. 

Ön Korpo ligger i Skärgårdshavet. En lugn, naturskön miljö med öppna landskap, och med havet på gångavstånd. Till Korpo kyrkby är det 7 km.

Upplevelser
Bada bastu, p
romenera över ett vackert åkerlandskap ner till stranden med klippor att sola på och havet att simma i, bekanta dig med hotellets Wellness-avdelning (Behandlingar måste bokas på förhand, info och tidsbokning kan göras på http://www.skargardshalsan.fi)  

Wellness-avdelningen erbjuder massage, fysioterapi och akupunktur. 

 

 

Dag 5 Galtby i Korpo - Kittius - Houtskär på Finska sidan
( Skärgårdsfärja, Södra Linjen ) 

Båtturen idag tar ca. 40 minuter. Ni färdas i den finska skärgården med 6500 öar. Kort cykelsträcka även idag. Endast 11 km till Värdshuset Hyppeis som ligger i kommunen Houtskär och ön Hyppeis. 
Hyppeis Värdshus är en gammal byskola från början av 1900-talet.
Värdparet Outi och Sam på Värdshuset tar hand om er under er vistelse på ön.

God mat är deras passion och maten är centralt i det dem gör. Inkommande sommar vill dem servera minnesvärda smakupplevelser för just dig!

Deras meny är planerad enligt säsongens råvaror. De använder alltid närproducerade produkter från lokala producenter då det är möjligt. 

Värdshuset har glädjen att få ha framstående kockar från när och fjärran i deras kök. 

 

Dag 6 Houtskär på Finska sidan - Iniö
( Skärgårdsfärja, Norra Linjen ) 

Cykelsträckan till Skärgårdsfärjan som tar er vidare till Iniö på Dalen är ca. 16 km. på den här korta sträckan kommer ni att åka med två små färjor innan ni kommer fram till den stora färjan.
Överfarten från Mossala till Iniö tar ca. 1 timme och 30 min. Ni är fortfarande på den finska skärgården.

Ni ska bo på Erkas Gården som har en lugn och hemlik miljö. Gårdområdet är också hem för djur som får, höns och hästar.
Jumos gamla by har behållit sitt ursprungliga utseende väl. Den idylliska byvägen fortsätter ner till stranden. Där kan du njuta av det fina skärgårdslandskapet. De gamla båthusen och majstång ger en somrig atmosfär. På en varm sommardag, kan du ta ett dopp från bryggan.

Middagen äter ni på den pittoreska restaurangen Leonella som ligger intill havskanten.

 

Dag 7 Iniö - Gustavs
( Skärgårdsfärja, Norra Linjen ) 

Idag blir det en liten färjetur på 35 min. Båten tar er till Gustavs som är en skärgårdskommun ute vid kusten med skön miljö.Ni bor och äter på Peterzens Boathouse.  Upplev ett unikt ögonblick i skärgården Kustavi. 
null

Ni bor i små vackra sjöbodar med egen toa och terass.


Dag 8 Gustavs - Brändö
( Skärgårdsfärja, Norra Linjen ) 

Båtlffarturen går vidare från den finska till den Åländska skärgården. Färjeturen blir något kortare än igår. turen tar ca. 40 min. Cykelturen från ert boende till färjan är ca 8 km.  När ni har kommit fram till  Bolmö så har ni 12 km lätt cykling till Brändö.
Brändö är en samling på över 1200 öar och skär i Ålands nordöstligaste hörn som gränsar till Finland. Ögruppen har varit befolkad i ca 1000 år och har idag en befolkning på ca 470 som bor på 10 av öarna. 

Ni checkar in på Skärgårdshotell Gullvivan på Brändö, Åland.

Hotell & Restaurang Gullvivan är beläget på en egen liten udde men ändå nära vägnätet i Ålands nordöstra skärgårdskommun Brändö.
Hotellet har en vacker sjöutsikt från alla rum.

Restaurangen har en terass med vackra havsvyer och god mat!

IMG_20171020_155738_resized_20171113_065258073

 

 

Dag 9 Brändö - Vårdö
( Skärgårdsfärja, Norra Linjen ) 

Efter frukost på terassen med vidunderlig utsikt blir det dags att åka skärgårdsfärja. Cykel båtluffen tar er vidare till ön Vårdö. Båtturen tar ca. 2 timmar och 30 minuter. 

Färjan kommer att ta er till Vårdö och sen cyklar ni i den Åländska skärgården med hav från båda sidor om er. Efter en härlig dag på cykelsadeln i den Åländska skärgården så är det bara att njuta av god mat och en skön säng på Pensionat Stalldalen. På Stalldalen kan ni även provsmaka öl från deras eget bryggeri på turen.

 

Dag 10 Godby - Mariehamn

( Cykelsträcka 20 km)
Ni kommer att bli bjudna på en rejäl Ålandsfrukost med sjöutsikt. Vid fint väder så tar ni ett kliv på deras härliga uteservering med utsikt över havet. Njut av den sista turen på Ålands cykelpaket. I Mariehamn lämnar ni cyklarna till uthyraren. Väl framme på Hotell Arkipelag kan ni ta ett uppfriskande dopp i poolen efter cykelturen om vädret tillåter.  På kvällen får ni avnjuta en 2-rätters middag på hotellets restaurang.

 

Dag 11 Mariehamn

Vi hoppas att ni har fått en god frukost och en skön sömn efter ert cykeläventyr på Åland.  Passa på att shoppa i affärerna innan ni går ombord på färjan som tar er till fastlandet.  Hoppas att ni har fått uppleva en behaglig cykelsemester.

 

 

 

 

 

 

Prislista

Period Vuxen 8–12 år 2–7 år
sommar
1 maj – 30 sep
18400 SEK 16500 SEK 7500 SEK
Tillägg/avdrag Pris
Enkelrumstillägg 5000 SEK
Avbeställningsskydd / pers. 200 SEK
Cykelavdrag -1500 SEK