Vi rekommenderar att du har JavaScript aktiverat för att kunna utnyttja funktionerna på den här sidan fullt ut. Läs här om hur du går tillväga

5 dagar,Cykelsemester på södra Öland med Alvaret, Start Mörbylånga

ID ÖL6 | Öland

5dagar
Cykel

Sammanfattning

Upptäck södra Öland med Alvaret och Borgholm på er cykelsemester. I detta cykelpaket så kommer ni i kontakt med det Kungliga - Solliden på Borgholm, det fascinerade Alvaret med dess fina cykelvägar och den fina kusten utmed havet. Det finns väldigt många cykelvägar att välja på. Önskar ni bagage transport lägger ni till det vid er bokning. Det går utmärkt att ta tåget till kalmar.Sen går ni på bussen som tar er till Mörbylånga. Cykeluthyrningen ligger intill busshållplatsen i Mörbylånga.

Startdagar

Alla dagar

Ingår

2 st B&B inkl.
Sängkläder & handduk
2 st Hotellnätter
2 st Middagar exkl. dryck
( Grillpaket med goda tillbehör, man tillagar själv)
1 st Lunch
4 st Frukost
1 st 3-växlad Cykel inkl. cykelhjälm
1 st karta
1 st Färdbeskrivning

Paketbeskrivning

 

 

Dag 1 ( 25 km )
Mörbylånga - Mellbyör 

I dag kommer ni till Mörbylånga Ölandscykeluthyrning efter att ha upplevt den vackra Ölandsbron. 
Er första cykeltur går från Mörbylånga och tvärs igenom Alvaret. Stora Alvaret på södra Öland är ett av världens mest säregna kulturlandskap. Idag är Stora Alvaret en del av världsarvet.  Efter Mörbylånga så fortsätter ni er cykeltur på cykelleden till Degerhamn. Här finner ni Sveriges mest välbevarade alunbruksmiljö. Av själva fabrikskomplexet återfinns idag endast en kalkstensruin. Ni finner en Geologisk trädgård vid södra Bruket som är en spännande och lärorik plats att besöka. Ni checkar in på Mellby Ör Inn som är en renoverad bondgård från 1860-talet och erbjuder utsikt över Östersjön och Stora Alvarets karga kalkstensslätter.  Till kvällens måltid får ni ett trevlig grillpaket med loka och närodlade öländska råvaror som ni tillagar vid deras grill. Finns även inhemsk öl från Öland att njuta av.
 

Dag 2 ( 50 km )
Mellbyör - Ottenby - Mellbyör

Efter fukosten cykelar ni ner mot Ölands södraste punkt. Här hittar ni Fyren Långe Jan den är tändes första gången år 1785 så den har varit med en tid. Cykla vidare sen till Ottenby fågelstation. 
Är ni här under maj så kommer ni att uppleva att luften vibrerar av fågelsång. Då de praktfulla brushanespelen kan beskådas, dågullvivor, mandelblom och orkidèer blommar i sådana mangder att man omöjligen kan sätte ner sin fot emellan dem. 
Lunchen äter ni på Restaurang Fågel Blå som ligger närmaste granne med fågelstationen. Ni har många fina leder som ni kan cykla på. Ni kan även cykla på de prickade vandringslederna och då är ju all trafik borta. otroligt fina leder mitt ute i naturen Alvaret. Ta en liten tur till det pittoreska Gräsgårdshamn och upplev det genuina fiskelivet på de vackra fiskeskutorna. Logi & mat på Mellby ör Inn

 

Dag 3 ( 67 km )
Mellbyör - Borgholm
Idag är tar ni sikte på Borgholm där det Kungliga Soliden finns.
Ni cykelar längs den östra kusten på de utmarkerade cykellederna som är även trafikerade. Om man vill så kan man cykla även på de markerade vandringslederna som går över Alvaret och vidare till den västra sidan av Ön. 
Ekelundaleden är en cykelbar vandringsled som binder samman den Stora Alvarleden i söder med Ölandsleden i norr. Leden är drygt 1,7 km lång. 
Leden går på en gammal brukningsväg mellan Ekelunda och Frösslunda byar, standarden på leden är därför enkel. Leden markeras med stenrösen, och vid stenmurarna finns breda stättor uppsatta för att lätt kunna färdas med cykel. Söder om Ekelunda by kan det periodvis finnas vattensamlingar och då kan stövlar vara bra att ha. Betande djur finns i området stora delar av året. 
För att cykla vidare norr ut mot Borgholm så kan ni cykla längs kuseten eller på de lite mindre vägarna i Mittlandsskogen på Karumsalvar.
Karums alvar är ett alvar i Högsrums socken på Öland, känt för ett gravfält från äldre järnåldern. Gravfältet är 370 gånger 50 meter och består av omkring 70 fornlämningar. Kallas för Noaks ark.
När ni har kommit fram till Borgholm checkar ni in på Guntorps Herrgård. Sedan promenerar ni in till den mysiga staden och letar upp någon trevlig restaurang.

 

Dag 4 ( 10 km )
Borgholm med det Kungliga Soliden
I dag gör ni ett besök på det kungliga sommarresidenset Solliden. Solliden ligger ca. 5 km från Guntorps herrgård. Besök även den välkända Borgholms slottsruin. Cykla vidare ut till Hörninge mosse som är ett eldorado för blomsterälskare och fågelvänner. Hörninge mosse är ett paradis för orkidéälskaren. 

 

Dag 5
Borgholm - Mörbylånga (  48 km  )
Idag går er cykelsemester vidare till Ölands huvudstad Färjestaden med den gigantiska ölandsbron som närmaste granne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prislista

Period Vuxen 8–12 år 2–7 år
Sommar
1 maj – 31 aug
5700 SEK 5100 SEK 2200 SEK

Välkomna att cykla på Sveriges minsta Landskap. Ön är 137 km. Lång och 16 km Bred. Antal invånare på Ön är ca. 25 000 personer. Landskapsfågeln är Näktergalen och Landskapsblomman är Ölandssolvända. Ni kommer att färdas genom byar, hagar, lundar och skogar, överfärgsprakande blomsterängar. På Öland kan ni njuta av Sollidens vackra parkermed fantastiskakreationer bland växterna i trädgården.  Ni kommer att cykla igenom Alvaret som är vackert och ödsligt. Ni komer att färdas mycket på cykelvägar som går utmed havet.

Önskar ni en extra natt så hjälper vi gärn er med att boka!

Tänk på att man kan ställa bilen hemma och ta tåget eller Bussen till kalmar och sen vidare med buss direkt till Cykeluthyraren i Mörbylånga