Vi rekommenderar att du har JavaScript aktiverat för att kunna utnyttja funktionerna på den här sidan fullt ut. Läs här om hur du går tillväga

5 dagar,Cykelsemester på södra Öland med Alvaret, Start Mörbylånga

ID ÖL6 | Öland

5dagar
Cykel

Sammanfattning

Upptäck södra och mellersta Öland med Alvaret och Borgholm på er cykelsemester. I detta cykelpaket kommer ni i kontakt med det Kungliga Solliden i Borgholm, det fascinerande Alvaret med dess fina cykelvägar och den fina kusten utmed havet. Det finns väldigt många cykelvägar att välja på. Önskar ni bagagetransport lägger ni till det vid er bokning. Det går utmärkt att ta tåget till Kalmar.Sen går ni på bussen som tar er till Mörbylånga.

Startdagar

Alla dagar

Ingår

2 st B&B inkl.
Sängkläder & handduk
2 st Hotellnätter
2 st Middagar exkl. dryck
( Grillpaket med goda tillbehör, man tillagar själv)
1 st Lunch
4 st Frukost
1 st 3-växlad Cykel inkl. cykelhjälm
1 st karta
1 st Färdbeskrivning

Paketbeskrivning

 

 

Dag 1 ( 25  km )
Mörbylånga - Mellby Ör Inn 

Er första cykeltur går från  Mörbylånga utmed Kalmarsund till Kastlösa. Man korsar Alvaret via den gamla jänvägsbanken mellan Kastlösa och Skärlöv. Mellan sträckan Mörbylånga - Kastlösa cyklar man genom Mörbylångadalens bördiga odlingslandskap. Dofterna från raps, lök och jordgubbar avlöser varandra. I Mellby söker ni upp Mellby Ör Inn. Mellby Ör Inn är en renoverad bondgård från 1860-talet som erbjuder utsikt över Östersjön och Stora Alvarets karga kalkstensslätter, upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Här kommer ni tillbringar två nätter och avnjuta ert grillpaket som ni tillagar på terrassen.

Dag 2 ( 50 km )
Mellby Ör Inn – Ottenby - Mellby Ör Inn

Efter frukosten cyklar ni ner mot Ölands sydligaste punkt, där ni hittar Sveriges högsta fyr, Långe Jan som tändes första gången år 1785. Precis vid fyren finns också  Ottenby fågelstation. 
Är ni här under maj så kommer ni att uppleva att luften vibrerar av fågelsång. Har ni tur kan de praktfulla brushanespelen  beskådas, och gullvivor, mandelblom och orkidéer blommar i sådana mängder att man knappt  kan sätta ner sin fot emellan dem. 
Lunchen äter ni på Restaurang Fågel Blå som ligger närmaste granne med fågelstationen. Nu cyklar ni mot norr utmed den östra landsvägen som är ganska glest trafikerad.Tar man det lugnt kan man även cykla på de prickade vandringslederna och då är ju all trafik borta. Ta en liten tur till det pittoreska Gräsgårdshamn och upplev det genuina fiskelivet på de vackra fiskeskutorna. Logi & mat på Mellby ör Inn som är en renoverad bondgård från 1860-talet och erbjuder utsikt över Östersjön och Stora Alvarets karga kalkstensslätter.  Till kvällens måltid får ni ett trevligt grillpaket med lokala och närodlade öländska råvaror som ni tillagar vid deras grill. 
 

Dag 3 ( 65 km )
Mellby Ör Inn - Borgholm

Idag tar ni sikte på Borgholm där det Kungliga Solliden och Borgholms slottsruin är kända sevärdheter.
Ni cyklar norrut längs den måttligt trafikerade östra kusten. Om man tar det lugnt kan man också cykla på de markerade vandringslederna. Strax efter Mellby passerar ni de pittoreska radbyarna Skärlöv. Fortsätt upp till Stenåsa och ta av mot väster. Följ här den gamla järnvägsbanken till Resmo. Halvvägs mellan Senåsa och Resmo ligger Möckelmossen, stora Alvarets största sjö och rik på fågelliv.  
Man kan också cykla mot Frösslunda innan man når Möckelmossen och vidare till Ekelunda. Leden går på en gammal brukningsväg och standarden är enkel. Den markeras med stenrösen, och vid stenmurarna finns breda stättor uppsatta för att man lätt ska kunna färdas med cykel. Söder om Ekelunda by kan det periodvis finnas vattensamlingar. Betande djur finns i området stora delar av året. Efter Ekelunda kommer man så åter ut på östra landsvägen. För att cykla vidare norr ut mot Borgholm så kan ni cykla längs kusten eller på de lite mindre vägarna i Mittlandsskogen.
När ni har kommit fram till Borgholm checkar ni in på Guntorps Herrgård. Sedan promenerar ni in till den mysiga staden och letar upp någon trevlig restaurang.

Dag 4 ( 10- 25 km )
Borgholm med det Kungliga Solliden
I dag gör ni ett besök på det kungliga sommarresidenset Solliden. Solliden ligger ca. 5 km från Guntorps herrgård. Besök även välkända Borgholms slottsruin som ligger nära Solliden. För den som är badsugen finns en härlig badstrand i Köpingsvik ca en halvmil österut från Borgholm.  Därifrån kan man cykla vidare ut till Hörninge mosse som är ett eldorado för blomsterälskare och fågelvänner. Övernattning på Guntorps Herrgård

Dag 5 Borgholm – Mörbylånga (60 km)
Det snabbaste är att cykla på riksväg 136 till Glömminge. Den är dock stundtals hårt trafikerad så en bättre väg är, i alla fall under högsäsong, att ta cykelvägen fram till Ölands flygplats och därifrån till Glömminge via Räpplinge, Sättra, Dyestad och Gillsättra. Färden går på småvägar genom ett utpräglat jordbrukslandskap med beteshagar och lummiga lövskogar.
I Glömminge tar ni er över riksväg 136 och fortsätter ner mot Röhälla nära Kalmarsund. Ni passerar Ölands Djurpark och bron som går över påfarten till Ölandsbron. Så är ni framme i Färjestaden som är Ölands största tätort med drygt 6.000 invånare. Därifrån finns en fin cykelväg till Mörbylånga.

 

 

Prislista

Period Vuxen 8–12 år 2–7 år
Sommar
1 maj – 31 aug
5700 SEK 5100 SEK 2200 SEK

Välkomna att cykla på Sveriges minsta Landskap. Ön är 137 km. Lång och 16 km Bred. Antal invånare på Ön är ca. 25 000 personer. Landskapsfågeln är Näktergalen och Landskapsblomman är Ölandssolvända. Ni kommer att färdas genom byar, hagar, lundar och skogar, överfärgsprakande blomsterängar. På Öland kan ni njuta av Sollidens vackra parkermed fantastiskakreationer bland växterna i trädgården.  Ni kommer att cykla igenom Alvaret som är vackert och ödsligt. Ni komer att färdas mycket på cykelvägar som går utmed havet.

Önskar ni en extra natt så hjälper vi gärn er med att boka!

Tänk på att man kan ställa bilen hemma och ta tåget eller Bussen till kalmar och sen vidare med buss direkt till Cykeluthyraren i Mörbylånga