Vi rekommenderar att du har JavaScript aktiverat för att kunna utnyttja funktionerna på den här sidan fullt ut. Läs här om hur du går tillväga

7-dagar Cykelsemester i Ålands södra skärgård

ID ÅD3 | Åland - Finland

7dagar
Cykel

Sammanfattning

Cykelsemester på den unika skärgården i Åland. Vill ni uppleva något annorlunda så är detta något för er. Det är väldigt lätt cyklat på öarna och sträckorna är korta. Ni bor på idylliska ställen som ligger väldigt nära havet och en restaurang har uteservering på bryggan. Ni kommer att känna havsvindar, känna ett lugn som bara återfinns ute i skärgårdslivet. För att komma till öarna kommer ni att få åka färja. Ön Kökar ligger längst ut i cykelpaketet på Åland och hit tar det ungefär 2 timmar och 45 min.

Startdagar

Alla dagar

Ingår

4 st Hotellnätter,
2 st Pensionat nätter
6 st Frukostbuffé
Sängkläder och handduk ingår
5 st Middagar 2-rätters
1 st Middagar 1-rätters
5 st Lunchpaket
1 st Cykel 7-vxl. inkl. cykelväska (från 12 år)
1 st Färdbeskrivning
1 st Karta

Paketbeskrivning

 

Dag 1  Mariehamn

Nu har ni äntligen kommit till ön Åland efter er vistelse på någon av färjorna. Ni checkar in på ert hotell här i Mariehamn. På Hotellet bor ni granne med havet och ändå väldigt centralt i Mariehamn. Sjöfartsstaden Mariehamn upptäcker du enkelt till fots. Besök gärna Ålands Museum och även Konstmuseumet. Gå en promenad upp till Badhusberget i västra hamnen så får ni en fantastisk utsikt över staden  och havet. Vet ni att Mariehamn kallas för Lindarnas stad? Det bjuds på en 2-rätters middag och en skön säng väntar innan er cykelsemester börjar här på Åland.

 

Dag 2  Mariehamn - Lemland  

(Cykelsträcka 27 km)
Efter en god frukost på hotellet kommer nu ert cykelpaket att börja. Ni får inte glömma att hämta ut ert lunchpaket. I dag kommer Ålands cykelpaket att ta er ut från Mariehamn och ni kommer att cykla ut i skärgården som består av 6.700 öar. Cykelturen går till Lemland och slutmålet är Amalia Gästhem.

Lemland är Ålands sydligaste kommun och är helt omringat av havet. Den lemländska naturen har allt man kan önska sig. Här har ni släta badklippor och berg med härlig utsikt och blommande ängar fulla med sällsynta växter, samt ett rikt djurliv. I nordväst har vi den vackra Lemströms kanal från år 1882. I öster farleden Lumparsund, norrut den stora havsviken Lumparn och söderut flyter Ålands hav. I Lemland finns en av Ålands äldsta kyrkor. 
Passa på att ta ett dopp i havet från en solvärmd klippa. 

Middag och logi står Amalia Gästhem för

Om Amalia

Vi har döpt vårt ställe till Amalia efter en märkeskvinna inom den åländska sjöfarten. Amalia Erikson från Lemland var skepparhustru och maka till redaren Gustaf Adolf Eriksson och mor till sjöfartsrådet Gustaf Erikson.

Man kan påstå att Amalia var en av de duktigaste av alla kvinnor på den åländska landsbygden som hjälpte sina män i fartygsaffärer under bonde och allmogeseglationens tidevarv i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet.

Alla rummen är döpta efter segelfartyg från Lemland
Lemland har långa tider ansetts vara Ålands största sjöfartssocken genom tiderna, där samtliga befolkningsgrupper var engagerade i seglationen. År 1879 var fartygsbeståndet i Lemland hela 52 fartyg.

​Vi har döpt alla våra sex rum efter segelfartyg från Lemland: Linnea, Lenni, Anna, Leo, Augusta och Mathilda.

Skonerten Leo ligger vrak i Lumparsund bara några hundra meter bort.

Gästhem Amalia är ett Rofyllt Boende På Landet

 

Dag 3 Lemland - Lumparland - Sottunga - Kökar
( Skärgårdsfärja, södra linjen ) 

(Cykelsträcka 7,9 km )
Vi hoppas att Amalia har tagit väl hand om er. Idag blir det inte så många kilometer på cykelsadeln. Färjan avgår från Långnäshamn och det tar ca. 2.45 timmar till Kökar. Kökar ligger i Ålands sydöstra skärgård med sina 236 invånare.

Kökar är sprängfyllt av vackra vyer! Förutom att havet alltid är nära, kan variationen av släta röda och grå klippor, karga bergspartier, lummiga skogsdungar, djur- och fågelliv samt vädrets makter göra vilken utflykt som helst spännande. Naturen och djurlivet som Kökar erbjuder är en upplevelse!

Under era två dagar som ni vistas på Kökar så bor och äter ni på Brudhäll Hotell & Konferens som ligger helt fantstiskt vackert utmed vattnet.

Restaurang ligger precis vid gästhamnen, med vacker utsikt över inloppet och båtarna.Restaurangen rymmer ca 100 gäster i två ljusa salar med anslutning till varandra.På uteserveringen är en del av borden placerade direkt på bryggan - närmare vattnet kommer man knappt.
Restaurangen lägger fokus på färska och lokala råvaror och givetvis på fiskrätterna.

 

Dag 4 Kökar
Vilodag

En hel dag på Övärlden Kökar mitt ute i havet.
Gör ett bösök på Kälskär - Grevens paradisö
Kälskär är en liten, mytomspunnen ö, långt ute i havsbandet utanför fasta Kökar. Granne i söder är den mäktiga Östersjön. Ön är ett av Kökars populäraste utflyktsmål, trots att det är omslutet av grunda, stenrika vatten, och trots att terrängen på ön bitvis är oländig.


Till kvällen väntar logi och middag vid havsbandet på Kökar. 

Dag 5  Kökar - Överö - Föglö  - Degerby
( Skärgårdsfärja, södra linjen ) 

( Cykelsträcka 17 km )
Frukosten äter ni på bryggan hos hotell Brudhäll. Idag åker ni färja till Överö färjfäste. Båtfärden tar ca. 1.50 timmar.
Från Överö färjfäste cyklar ni i övärlden med hav på båda sidor om er. 

I Degerby finns många gamla skeppargårdar och annan bebyggelse av trä. Denna träbebyggelse saknar motstycke på någon annan plats på Åland. Före grundandet av Mariehamn år 1861 var Degerby centralort för Ålands skärgård.

Ännu på 1920-talet hade Degerby fler invånare än Mariehamn. Nu har ni kommit fram till Enighetens gästhem. Här kommer ni att få en god middag och en skön sömn med havet som granne. 

Dag 6 Degerby - Mariehamn
( Skärgårdsfärja, Föglölinjen )

( Cykelsträcka  27 km)
Ni kommer att bli bjudna på en rejäl Ålandsfrukost med sjöutsikt. Vid fint väder så tar ni ett kliv på deras härliga uteservering med utsikt över havet. Även i dag blir det färja och den turen tar ca. 30 min. I Mariehamn lämnar ni cyklarna till uthyraren. På kvällen får ni avnjuta en 2-rätters middag.

 

Dag 6 Mariehamn

Om ni har ork i benen så rekommenderar vi att ni cyklar en liten tur från Mariehamn till Järsö.

En 18 km (9 km ena vägen) lättorienterad skärgårdsväg som sträcker sig över de vackra broarna till Järsö med ett rikt fågelliv, ej skyltad cykelled.

STRÄCKNING

Mariehamns centrum – Ålandsvägen – Västra ytternäsvägen – Nåtö – Järsö friluftsområde – retur via Gröna Uddens Camping – Parkgatan – Mariehamns centrum

järsö-vägen-åland

SEVÄRDHETER OCH SERVICE

Rikt sjöfågelliv, 2 km naturstig i Nåtö lövängsområde. Café Stickstugan öppet sommartid.

2 km naturstig i Järsö friluftsområde med skärgårdsnatur och släta strandhällar, utsikt mot ytterskärgården samt grillplats. I Järsö kan man också besöka Stickstugan Hantverkscafé med hembakta läckerheter och stickat hantverk i glada färger. Stickstugan har öppet från juni till augusti.

Badmöjligheter längs sträckan finns vid Espholm, Gröna Udden och Lilla Holmen.

 

Prislista

Period Vuxen 8–12 år 2–7 år
sommar
1 maj – 30 sep
10900 SEK 9900 SEK 4900 SEK
Tillägg/avdrag Pris
Enkelrumstillägg 3000 SEK
Avbeställningsskydd / pers. 200 SEK
Avdrag egen cykel -1000 SEK

Åland är öriket som består av 6.700 öar - tillhör Finland, men är självstyrt och svenskspråkigt. Det är ett av de solsäkraste områdena i Norden och fyllt av väntande upplevelser. På ön är det fantastiskt att cykla ut i skärgården.

 

Färjor från Sverige

                                           site logo

 

                                            Viking line

 

Relaterad bild