Vi rekommenderar att du har JavaScript aktiverat för att kunna utnyttja funktionerna på den här sidan fullt ut. Läs här om hur du går tillväga

Båttur med cykel på Göta kanal med övernattning i Sjötorp & Jonsboda, Tisdagar & torsdagar

ID VGT46 | Göta Kanal

3dagar
Båt & Cykel

Sammanfattning

Cykelpaket med båtkryssning på Göta Kanal under 3 dagar. I paketet ingår en dagskryssning på Göta Kanal från Töreboda till Sjötorp inkl. lunch. Första natten bor ni i Sjötorp. cykelsemestern avnjuter du på den helt bilfria anrika dragvägen utmed Göta Kanal till Tåtorp där kanalen mynnar ut i sjön Viken. Ni bor på Jonsbodas cafe & camping som ligger alldeles intill kanal kanten. Middagen äter ni på deras terass som ligger endast 10 m. från Göta kanal. Cykelpaketet är som ett spännande historiskt skådespel. Det är över 200 år sedan det första spadtaget togs och år 1832 invigdes detta enorma byggnadsverk.

Startdagar

tisdag, torsdag

Ingår

1 st Övernattning på Sjötorps vandrarhem inkl. sängkläder
1 st Övernattning Jonsboda Café & Camping inkl. sängkläder del i 4-bäddsstuga
1 st Lunch ombord på båten
1 st Båtkryssning
2 st Middagar (exkl. dryck)
2 st Frukostbuffé
1 st Biljett till Göta kanalmuseét
1 st Cykel 3-växlad med cykelkorg och hjälm (från 8 år)
1 st Cykelkarta
1 st Färdbeskrivning

Paketbeskrivning

Dag 1 Töreboda - Sjötorp 


(Båtkryssning ca 5 timmar)

Anländer ni med bil parkerar ni den på Pensionat Prästgårdens egen parkering. Passagerarbåten M/S Bellevue avgår från Töreboda kl.10:30. Från Prästgården är det ca. 400 meters promenadavstånd till båten. Innan ni kommer fram till Sjötorp vid sjön Vänern kommer ni att passera inte mindre än 19 slussar på den 5 timmar långa båtkryssningen. Under er båtkryssning på M/S Bellevue kommer ni att bli serverade lunch samtidigt som kaptenen guidar er genom Göta Kanals historia och naturupplevelser. Båten skrider fram i hastigheten 5 knop, så det är bara att luta sig tillbaka och njuta av ett av Sveriges mest kända byggnadsverk.

På eftermiddagen kan ni gå en tur i kanal mueseumet och berika er med en historie lektion över Göta kanalbygget. 
Ni bor på Sjötorpsvandrarhem som ligger mitt i den pittoreska byn Sjötorp. På kvällen serveras middag på restaurang Kajutan som ligger alldeles intill Baltzar von Platens kanalslussar. Här kommer ni att se ett sommar skådespel med båtar som ska igenom slussarna. (Det är inte för inte som det kallas skilsmässodiket)!

 

Dag 2 Sjötorp - Töreboda - Jonsboda

(Cykeltur 27 km)

Efter frukosten i Sjötorp cyklar ni på den mysiga kanalbanken som går tätt intill Göta kanal och är helt otrafikerad på motorfordon. Det finns caféer nästan var 5:e kilometer ända till Töreboda och sen fortsätter ni ytterligare 7 km till Jonsboda Café & Camping. På vägen dit kan ni passa på att göra ett stopp i Norrkvarn där Minikanalen finns, en miniatyrmodell av Göta kanal. Det är spännande för alla åldrar.

Jonsboda är en riktig sommaridyll, här känner man lugnet in på bara kroppen. Ni kommer att bo och äta alldeles intill kanalen med korna som granne. Båtarna tuffar förbi under tiden medans ni avnjuter den härliga sommarbufféen på kvällen. Har ni lust att fiska finns det metspö och flytvästar att låna. Tänk vad härligt att sitta vid båtbryggan med metspöt. På kvällen rekommenderar vi en stund i den vedeldade bastun som ligger alldeles intill kanalkanten. Detta kan man kalla en riktig cykelsemester med total avkoppling.

 

Dag 3 Jonsboda - Tåtorp - Töreboda

(Cykeltur 25 km)

Efter en god frukost går cykelturen vidare mot Tåtorp. På vägen passerar ni Wassbacken och därefter ön Lanthöjden där ni kan bese den sju meter höga obelisken som markerar kanalens högsta landpunkt på 91,5 m över havet. Fortsätt den härliga turen till vackra Tåtorp, här mynnar Göta kanal ut i sjön Viken. I Tåtorp kan ni bese en av Göta kanals två bevarade handvevade slussar. Den andra finns i Borensberg på östgötasidan. När ni känner er nöjda för dagen cyklar ni tillbaka till Töreboda där cyklarna återlämnas senast kl 19.00.

Har ni långt att resa?
För att slippa stress, boka gärna en extra natt på Pensionat Prästgården!  Pigga och utvilade är ni redo för att njuta av dagarna längs Göta kanal.

Prislista

Period Vuxen 8–12 år 2–7 år
Sommar
15 maj – 4 sep
3650 SEK 3250 SEK 2500 SEK

Det går utmärkt att ta tåget till Töreboda. Töreboda ligger längs med Västra stambanan, 30 mil från Stockholm och 20 mil från Göteborg.

Göta kanal är ett av de mest spännande byggnadsverken som finns i Sverige. Kanalen tog 22 år att färdigställa och invigdes den 26 september 1832. Den västra delen mellan Sjötorp vid Vänern och Karlsborg vid Vättern har 21 slussar och är 65,3 km lång och går bland annat genom den vackra sjön Viken.

Upplev det rofyllda i att cykla utmed Göta Kanal. Kanalen är kantad av stora lövträd och slingrar sig genom skog och öppna landskap. Man cyklar på kanalbanken, den gamla dragvägen, som är bilfri och praktiskt taget utan backar. De stigningar som finns är vid slussarna.Välkommen till en del av vår svenska historia.


Passa på att ta tåget till Töreboda!
Promenadavstånd till Pensionat Prästgården ca. 400 meter.

http://www.sj.se/