Vi rekommenderar att du har JavaScript aktiverat för att kunna utnyttja funktionerna på den här sidan fullt ut. Läs här om hur du går tillväga

Cykel & Båt 3-dagar (startdagar onsdagar & lördagar)

ID VGT46 | Göta Kanal

3dagar
Båt & Cykel

Sammanfattning

Upptäck Göta kanal med cykel och båt under 3 dagar. I paketet ingår en dagskryssning på Göta Kanal från Sjötorp till Töreboda inklusive lunch ombord. Boende på B&B i Töreboda. Cykelsemestern avnjuter du på den helt bilfria anrika dragvägen utmed Göta Kanal till Tåtorp där kanalen mynnar ut i sjön Viken. Njut av vacker natur och tänk er 200 år tillbaka i tiden det var då detta fantastiska byggnadsverk påbörjades och slutligen invigdes år 1832.

Startdagar

onsdag, lördag

Ingår

2 st Övernattning på B&B i Töreboda inkl. sängkläder
1 st Lunch ombord på båten
1 st lunchpaket
1 st Lunch
1 st Båtkryssning
2 st Middagar (exkl. dryck)
2 st Frukostbuffé
1 st Biljett till Göta kanalmuseét
1 st Cykel 3-växlad med cykelkorg och hjälm (från 8 år)
1 st Cykelkarta
1 st Färdbeskrivning

Paketbeskrivning

Dag 1 Sjötorp - Töreboda


(Båtkryssning ca 5 timmar)

Turen startar i Sjötorp, där Göta kanal rinner ut i Vänern. Vid gästhamnen finns p-plats för bilar.  Cyklarna hämtas hos Sjötorps upplevelse centrum intill kanalbron. Båten avgår från Sjötorp kl. 10.30. Strax passeras de första slussarna, Sjötorp 4 och 5. Totalt finns det åtta slussar i samhället, som växt upp tack vare kanalen. Med hjälp av slussarna stiger kanalen 20 meter över Vänerns yta. Den går sedan genom ett skogslandskap ut mot öppna marker, där den ofta ligger på en högre nivå än de omgivande fälten. På sidovallarna är lövhängda alléer planterade, vilket bidrar till kanalbygdens unika landskapsbild. Under er båtkryssning på M/S Bellevue kommer ni att bli serverade lunch samtidigt som kaptenen guidar er genom Göta Kanals historia och naturupplevelser. Båten skrider fram i hastigheten 5 knop, så det är bara att luta sig tillbaka och njuta av ett av Sveriges mest kända byggnadsverk. Övernattning på B&B i Töreboda och middagen avnjuter ni på närliggande restaurang.

 

Dag 2 Töreboda - Tåtorp - Töreboda

(Cykeltur 34 km)

 Ni startar er första cykeldag med att cykla på den gamla dragvägen utmed Göta Kanal till Tåtorp vid sjön Viken. I Tåtorp finns Göta kanals enda handvevade sluss. På turen kommer ni att passera det vackra Lanthöjden som är en liten ö i den smalaste delen av Göta kanal. Lunchen äter ni på någon vacker plats längs Göta Kanal. När andan faller på går cykelturen tillbaka mot Töreboda.
Övernattning på B&B i Töreboda och middagen avnjuter ni på närliggande restaurang.

 

Dag 3 Töreboda - Sjötorp

(Cykeltur 20 km)

Efter en god frukost går cykelturen vidare mot Sjötorp. På vägen passerar ni historiska platser och vacker natur. 16 slussar passeras innan ni åter är i Sjötorp. När ni kommer fram till Sjötorp serveras lunchen på cafe Baltzar och ett museumbesök en trappa upp.

 

Prislista

Period Vuxen 8–12 år 2–7 år
Sommar
18 maj – 31 aug
4300 SEK 3300 SEK 2000 SEK

Det går utmärkt att ta tåget till Töreboda. Töreboda ligger längs med Västra stambanan, 30 mil från Stockholm och 20 mil från Göteborg.

Göta kanal är ett av de mest spännande byggnadsverken som finns i Sverige. Kanalen tog 22 år att färdigställa och invigdes den 26 september 1832. Den västra delen mellan Sjötorp vid Vänern och Karlsborg vid Vättern har 21 slussar och är 65,3 km lång och går bland annat genom den vackra sjön Viken.

Upplev det rofyllda i att cykla utmed Göta Kanal. Kanalen är kantad av stora lövträd och slingrar sig genom skog och öppna landskap. Man cyklar på kanalbanken, den gamla dragvägen, som är bilfri och praktiskt taget utan backar. De stigningar som finns är vid slussarna.Välkommen till en del av vår svenska historia.


Passa på att ta tåget till Töreboda!
Promenadavstånd till Pensionat Prästgården ca. 400 meter.

http://www.sj.se/