Vi rekommenderar att du har JavaScript aktiverat för att kunna utnyttja funktionerna på den här sidan fullt ut. Läs här om hur du går tillväga

Cykel & båtkryssning utmed Siljan, start Siljansnäs, 4-dagar

ID DS9 | Dalarna Siljan

4dagar
Cykel Båt & Cykel

Sammanfattning

Upplev Siljan på cykel och till sjöss! Ett perfekt fyra-dagars paket där ni får uppleva Dalarnas natur med ett besök i Nusnäs där tillverkningen sker av Dalarhästar. Vasaloppsmuseumet som är ett måste när man är i Mora. Rättvik med sin 600 meter långa träbrygga som sträcker sig ut i Siljan. Tällberg med sina träbyggnader och Leksand som ligger vackert intill Siljan. Från Leksand avgår er båtkryssning med M/S Gustaf Wasa som är ett av Sveriges mest intressanta fartyg med en spännande historia. Varje sommar sen 1876 har hon varit till sjöss på Siljan.

Startdagar

söndag

Ingår

3 st Hotellövernattningar
3 st Frukostbuffé
2 st Middagar 2-rätters
1 st Spa-inträde, Mora Hotell & Spa
1 st Båttur inkl. lunch M/S Gustav Vasa
1 st 7-växlad damcykel inkl. cykelkorg & cykelhjälm
(Från 13 år)
1 st Karta
1 st Färdbeskrivning

Paketbeskrivning

Dag 1 Siljansnäs - Leksand

(Cykelsträcka 14 km)
Cyklarna hämtar ni ut hos UteSport i Siljansnäs.
Siljansnäs är känd som ”Siljans pärla”. De västra delarna av socknen erbjuder en storslagen vildmark. De många sjöarna inbjuder till fiske av olika karaktär. Här finns också varg, björn, lo och örn etablerade bland övriga djur i skogen. 

OBS! Naturum stängt under 2020 pga Corona Covid-19.

Passa på att ta en tur till Dalarnas Naturum som ligger i Siljansnäs naturreservat med ett rikt djur- och växtliv. Vid entrén finns en damm där grodorna leker i april och där den mindre vattensalamandern trivs bra.

Utanför Naturums entré finns en välbesökt fågelmatning. Här har du goda chanser att få se större hackspett, gråspett, nötväcka, talltita och en mängd andra arter. Förutom djurriket så har ni en bedårande utsikt över Socknarna i Siljansnäs från Granberget där Naturumet ligger.

Dagens cykling går genom Siljansnäs och vidare till Leksand. Väl framme i Leksand så checkar ni in på det vackra Korstäppans Herrgård.

 

Korstäppans Herrgård ligger vackert belägen i hjärtat av dalarna i naturskön omgivning med utsikt över Siljans vatten. Herrgården byggdes i början av förra seklet och är Leksands äldsta hotell. 
Använd dagen att strosa omkring i Leksand och utmed Siljans strand.

 

Dag 2 Leksand - Mora

(Passagerarbåt M/S Gustaf Wasa)
Följ med på en kryssning från Leksand, Rättvik och till Mora med ett av Sveriges vackraste fartyg. Ät och drick gott och se Dalarna från sjösidan. M/S Gustaf Wasa avgår kl. 09.00 från Leksand. En båtkryssning inkl. lunch till Mora med ett av Sveriges mest intressantaste fartyg, M/S Gustaf Wasa är en upplevelse i sig. Fartyget har varit till sjöss på Siljan sedan 1876. Medans fartyget tuffar på intar ni er lunch ombord på kulturarvet. Från sjösidan får ni se de pittoreska hantverksbyarna. När ni kommer fram till Rättvik, lägger fartyget intill vid den fantastiska "Långbryggan" som är hela 625 meter. Efter Rättvik så tuffar färden vidare mot Mora. 

Vi rekommenderar att göra ett besök på Zornmuseet och Zorngården i Mora som hör till Sveriges mest omtyckta konstmuseer. Här visas alltid ett urval av Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar.

Ni checkar in på Mora Hotell & Spa och på kvällen blir ni serverade en 2-rätters middag.

Ni har fri tillgång till relaxavdelningen med ång/torrbastu, pool samt jacuzzi efter spasalongens stängning.

 

Dag 3 Mora - Rättvik

(Cykelsträcka 50km)
På vägen passerar ni Nusnäs där Dalahästarna tillverkas. Ni cyklar alldeles intill Siljan. När ni kommer till Rättvik så måste ni ta en promenad på den Världsberömda bryggan "Långbryggan" som sträcker sig hela 625 meter ut i Siljan. Ni checkar in på Hotell Lerdalshöjden med sin fantastiska utsikt över Siljan. Här blir ni serverade en 2-rätters middag och en skön säng väntar. Hotell Lerdalshöjden är kända för sin goda mat.

Dag 4 Rättvik - Siljansnäs

(Cykelsträcka 39 km)
Efter frukosten är det dags att cykla vidare mot nya upplevelser. Idag bär det av till Leksand. Innan ni kommer fram så kommer ni att cykla igenom Tällberg som ligger fantastiskt vackert utmed Siljan. Här är alla hus och byggnader byggda av trä och de flesta är timmerhus. Är man fikasugen kan man göra flera stopp på vägen för här finns det väldigt mysiga fikaställen. 

 

 

Prislista

Period Vuxen 8–12 år 2–7 år
Sommar
12 jun – 18 aug
5000 SEK 3900 SEK 2900 SEK
Tillägg/avdrag Pris
Extra natt, Dubbelrum Korstäppan 1550 SEK
Extra natt, Enkelrum Korstäppan 1300 SEK
Enkelrumstillägg 1350 SEK
Avdrag egen cykel -400 SEK
Elcykel 800 SEK
Avbeställningsskydd / pers. 200 SEK

Här i Siljansbygden är det nära till allt. Det är korta avstånd mellan byarna så att ta sig fram på cykel är väldigt mysigt. Vid Siljan smakar maten lite bättre. Här hittar du restauranger och kaffeér med mat av hög kvalitet. Råvarorna kommer ofta från Siljans bygden. Passa på att handla hem lax från Siljan, ost från Hansjö och entrecote från Nusnäs, för att nämna några av Siljans lokala delikatesser. Här finns även populära besöksmål som Sommarrodel i Rättvik, Leksands Sommarland, Sagolandet Tomteland, Orsa Rovdjurspark m fl.

Siljan har en unik historia och en stark tradition som är bevarad och ständigt närvarande i det dagliga livet. Inom många näringar lever det traditionella hantverket. Runt om i Siljansbygden finns det goda möjligheter att uppleva hur bygdens hantverkare och designers arbetar.