Vi rekommenderar att du har JavaScript aktiverat för att kunna utnyttja funktionerna på den här sidan fullt ut. Läs här om hur du går tillväga

Cykelsemester runt Siljan med Orsa, Start Siljansnäs, 7-dagar

ID DS5 | Dalarna Siljan

7dagar
Cykel

Sammanfattning

Upplev Siljan på cykel ! Upptäck Sverige i miniatyr i sju dagar. Upptäck det vackra Dalarna med deras natur och deras unika konsthantverk. Gör ett besök i Nusnäs, där tillverkningen sker av Dalarhästar. Ni äter och bor på utvalda restauranger och hotell. Det blir många cykelstopp på er cykelsemester utmed Siljan. Som tex. Mora, Rättvik med sin 600 meter långa träbrygga som sträcker sig ut i Siljan. Tällberg med sina träbyggnader och Leksand som ligger vackert intill Siljan. Cykelturen runt Orsasjön och ni bor på ett fantastiskt ställe som heter Fryksås hotell och Gestgiveri och de är kända för sin mat.

Startdagar

Alla dagar

Ingår

6 st Hotell övernattningar
6 st Frukostbuffé
2 st Middagar 3-rätters exkl. dryck
4 st Middagar 2-rätters exkl. dryck
1 st 7-växlad damcykel inkl. cykelkorg
( Gäller från 13 år )
1 st Karta
1 st Färdbeskrivning

Paketbeskrivning


Dag 1 Siljansnäs - Mora 

(Cykelsträcka 43 km) 
Cyklarna hämtar ni ut i Siljansnäs som är känd som ”Siljans pärla”. De västra delarna av socknen erbjuder en storslagen vildmark med möjlighet till bär- och svampplockning. De många sjöarna inbjuder till fiske av olika karaktär. Här finns också varg, björn, lo och örn etablerade bland övriga djur i skogen.

I dag är målet att cykla till Mora. Det kommer att bli varierande cykling utmed Siljan. Blir en del upp och ner. 
Efter en lång cykelstrapats idag så blir det skönt att komma fram till Mora Hotell & Spa. Gör ett besök i deras Spa - anläggning innan ni sätter er tillrätta i deras matsal och blir bjudna på en 2-rätters middag.

 

Dag 2 Mora - Orsa - Fryksås

(Cykling 30 km)

Cykelsemestern går vidare från Mora och lite längre fram cyklar ni utmed Orsasjön till Orsa. De sista 10 km. kan vara lite kämpiga men ni kommer till ett ställe som är en Aha-upplevelse. Fryksås Hotell och Gestgiveri är inte bara högt beläget med en hänförande utsikt – det är också en gastronomisk höjdpunkt. Miljön och atmosfären är unik och servicen den bästa. Utanför husknuten väntar en fantastisk natur med årets alla skiftningar. 
Hotellet ligger i en unik fäbodmiljö som är Sveriges största och med anor från 1500-talet. Fäboden har utnyttjats av bönderna i Bonäs by som tog hit sina djur sommartid för skogsbete.
Än idag finns mer än 150 timmerbyggnader bevarade i Fryksås som tillsammans skapar en unik och rofylld miljö. Ni blir serverade en 3-rätters gourmetmiddag på kvällen med bedårande utsikt över Orsasjön

Dag 3

Fryksås (Njut)
Njut av er frukostbuffé  med milsvidd utsikt från er plats. Idag kan ni ta en cykeltur på er cykelsemester till Björnparken som ligger alldeles i närheten av ert hotell. Om ni inte vill detta så passa på att bara njut av den underbara naturen och hämta kraft och inspiration genom att vistas
Fryksås Gestgiveri är vida känd för sin utsökta mat. De erbjuder er en gourmetupplevelse med viltråvaror som grund och vinkällaren är välfylld för att på bästa sätt göra upplevelsen fullkomlig.
Njut av något från deras meny i den vackert målade matsalen, samtidigt som ni har en unik och storslagen utsikt över Orsasjön och Siljan.

 

Dag 4 Fryksås - Orsa - Mora

(Cykling 40 km)
För att komma till Mora så cyklar ni utmed Orsasjön. Ni följer den vackra utstakade Siljansleden till Mora.

Vid ankomsten till Mora checkar ni in på Mora Hotell & Spa.
Här serveras en 2-rätters middag efter att ni gått på upptäcksfärd i Mora.

Mora är känt för Vasaloppet som går både vinter och sommar. På vintern åker man skidor mellan Sälen och Mora och på sommaren cyklar man mellan dessa platser. Passa på att besök p Vasaloppsmuseét.

 I ert boende på Mora Hotell & Spa ingår även fri tillgång till relaxavdelningen med ång/torrbastu, pool samt jacuzzi efter spasalongens stängning.

Vill man gå ner till relaxavdelningen under spasalongens öppettider kostar det 125:-/person och då ingår lån av badrock samt tofflor.

Önskar Ni spabehandling bör detta göras före ankomst, vid köp av spabehandling ingår lån av badrock och tofflor samt entré till relaxavdelningen.

  

Dag 5  Mora - Rättvik 

(Cykelsträcka 50km)
Cykelturen tar er idag till Rättvik.. Ni passerar Nusnäs där Dalahästarna tillverkas. Cykelpaketet går utmed Siljan. När ni kommer till Rättvik så måste ni ta en promenad på den Världsberömda bryggan "Långbryggan" som sträcker sig hela 625 meter ut i Siljan. Ni checkar in på Hotell Lerdalshöjden  med sin fantastiska utsikt över Siljan. Här blir ni serverade en middag och en skön säng väntar. Hotell Lerdalshöjden är kända för sin goda mat.

Dag 6  Rättvik - Tällberg - Leksand 

(Cykelsträcka 25 km)
Efter frukostbuffén går cykelturen vidare mot nya upplevelser. Er andra dag går cykelsemestern till Leksand. Innan ni kommer fram så går cykelturen igenom Tällberg som ligger fantastiskt vackert utmed Siljan. Här är alla hus och byggnader byggda av trä och de flesta är timmerhus. Väl framme i Leksand så checkar ni in på Korstäppans Herrgård. 

 

Dag 7 Leksand - Siljansnäs

När ni lämnar cyklarna i Siljansnäs så ska ni passa på att ta en tur till Dalarnas Naturum som ligger i Siljansnäs naturreservat med ett rikt djur- och växtliv. Vid entrén finns en damm där grodorna leker i april och där den mindre vattensalamandern trivs bra.

Utanför naturums entré finns en välbesökt fågelmatning. Här har du goda chanser att få se större hackspett, gråspett, nötväcka, talltita och en mängd andra arter. Förutom djurriket så har ni en bedårande utsikt över Socknarna i Siljansnäs från Granberget där Naturrumet ligger.

 

 

 

 

 

Prislista

Period Vuxen 8–12 år 2–7 år
Sommar
12 jun – 18 aug
10500 SEK 8000 SEK 5000 SEK
Tillägg/avdrag Pris
Avbeställningsskydd / pers. 200 SEK
Dubbelrum Mora Hotell & spa, Extra natt 1700 SEK
Enkelrum Mora Hotell & spa, Extra natt 1650 SEK
Enkelrumstillägg 2700 SEK
Avdrag egen cykel -600 SEK
El-cykel 900 SEK

Här i Siljansbygden är det nära till allt. Det är korta avstånd mellan byarna så att ta sig fram på cykel är väldigt mysigt. Vid Siljan smakar maten lite bättre. Här hittar du restauranger och kaffeér med mat av hög kvalitet. Råvarorna kommer ofta från Siljans bygder. Passa på att handla hem lax från Siljan, ost från Hansjö och entrecote från Nusnäs, för att nämna några av Siljans lokala delikatesser. Här finns även populära besöksmål som Sommarrodel i Rättvik, Leksands Sommarland, Sagolandet Tomteland, Orsa Rovdjurspark m fl.

Siljan har en unik historia och en stark tradition som är bevarad och ständigt närvarande i det dagliga livet. Inom många näringar lever det traditionella hantverket. Runt om i Siljansbygden finns det goda möjligheter att uppleva hur bygdens hantverkare och designers arbetar. 

I Orsa kommun finns det många möjligheter till naturutflykter och kulturupplevelser. Ett besök på någon av fäbodarna ger garanterat en fin kombination av gammal kultur och vacker natur och från Fryksås Fäbod har man en underbar utsikt över hela Orsasjön, Siljan och de blå bergen. På Slipstensmuseum i Mässbacken finns det mycket kulturhistoria att uppleva. Andra utflyktsmål väl värda att besöka är brandtornet på Pilkalampinoppi berget, forsarna vid Helvetesfallet och Storstupet.