Vi rekommenderar att du har JavaScript aktiverat för att kunna utnyttja funktionerna på den här sidan fullt ut. Läs här om hur du går tillväga

Göta kanals Guldkorn - med cykel & båt,start Söderköping 4-dagar

ID ÖGK3 | Göta kanal, Söderköping - Motala

4dagar
Cykel Båt & Cykel

Sammanfattning

Från Söderköping till Motala tar ni er med cykel och båt. Första natten tillbringar ni i Söderköping. Strosa omkring på de pittoreska o mysiga gatorna i Söderköping och upplev Astrid Lindgrens Madicken stad. Cykelturen tar er genom en riktig svensk sommaridyll och ni kommer att uppleva svensk historia på färden. Med M/S Kung Sverker får ni färdas över sjön Boren och vidare till Motala. På cykelsadeln får ni uppleva en av de absolut vackraste delarna av Göta Kanal, turen Berg - Borensberg. Det är en imponerande slusstrappa som vid första anblicken ser omöjlig ut att bestiga. Färden går vidare genom en levande landsbygd med hus och herresäten från 1700- och 1800-talet. För att komma tillbaka till Söderköping så går det bussar mellan Motala och Söderköping med jämna mellanrum se tidtabell på östgötatrafik

Startdagar

Alla dagar

Ingår

1 st Logi del i stuga Korskullens camping, inkl sängkläder & handduk (servicehus med toa o dusch)
1 st Övernattning på Ljungsbro Vandrarhem inkl. sängkläder & handduk (toalett på rummet & dusch i korridor). Tillgång till bastu gym och pool på Ljungsbro fritidscenter som ligger intill vandrarhemmet.
1 st Hotellnatt på Hotell Östermalm
1 st Båtkryssning Borensberg - Motala M/S Kung Sverker
3 st Frukost
2 st Lunch
2 st Middag (1-rätters exkl. dryck)
1 st Bistromeny exkl. dryck
1 st Cykel från 12 år OBS! 7-växlad
1 st Cykelkarta
1 st Färdbeskrivning

Paketbeskrivning

Dag 1 Söderköping - Mem - Söderköping

(Cykeltur 12 km)

Idag blir det en liten mjukstart på er cykelsemester. När ni har anlänt till Söderköping hämtar ni ut era cyklar och trampar 6 km ut till Östersjön och här ligger Mem vid kanalens inlopp. Ni cyklar på bilfria vägar med kanalen som er närmsta granne med båtar som tuffar förbi i sina 5 knop. Passa på och upptäck den lilla småstaden Söderköping med dess mysiga små kullerstensgränder. Ett Visby i miniatyr. Det var här de spelade in Madicken-filmerna som Astrid Lindgren skrev. Åk gärna en guidad tur med det lilla loket i Söderköping. Middag serveras på kvällen.

 

Dag 2   Söderköping - Bergs Slussar  

(Cykeltur 60 km) 

Efter en god frukost börjar er cykelsemester. Nu tar ni sikte mot  Norsholm, ta god tid på er för det är mycket vacker natur som ni kommer att se. I Norsholm äter ni en god sommarlunch precis intill Göta kanal på Kapten Billes. Cykelturen tar er runt sjön Roxen till Göta kanals mest kända plats som är Bergs Slussar.  
Här sänks och höjs båtarna hela 18 meter i kanalens imponerande slusstrappa med sju slussar. Ni bor på Ljungsbro vandrarhem som ligger 3 km. från Bergs Slussar.
Middagen äter ni alldeles intill Göta kanal på Kanalkrogen vid Bergs Slussar. På kvällen kan ni spela golf på deras äventyrsbana.

 

Dag 3   Bergs Slussar - Motala    

(Båtkryssning ca. 2,5 tim + cykeltur 20 km)


Efter att ni har ätit frukosten så är det dags att cykla till Borensberg, här stiger ni ombord på båten M/S Kung Sverker. Under cykelturen till Borensberg passerar ni slussar och viadukter. Turen går genom en riktig svensk sommaridyll. Ni kommer att uppleva svensk historia på färden. Kl 13.10 avgår M/S Kung Sverker från Borensberg och ankommer Motala kl 15.30. Ombord på båten serveras lunch samtidigt som båten majestätiskt glider fram över vattnet.
Färden går vidare genom en levande landsbygd med hus och herresäten från 1700- och 1800-talet.

Väl framme i Motala, hinner ni utforska Göta kanals huvudstad innan det är dags för mat och en skön säng. Boendet i natt blir på Hotell Östermalm och ni blir serverade en Bistromeny på Hotell Carl Friman.Dag 4  Motala

I dag hinner ni uppleva Göta kanals huvudstad. För att det ska bli en skön avslutning på ert lilla äventyr så rekommenderar vi ett besök på Göta kanal utställningen som heter " Från ide till verklighet" .

Göta kanalutställningen Från idé till verklighet i Motala ligger i en av de två paviljongerna intill kanalen i området Gamla Motala Verkstad, mellan Borenshults slussar och Motala gästhamn i Vättern. I utställningen visas hur Baltzar von Platen tog den 300 år gamla idén om att bygga en vattenväg tvärs igenom Sverige och förverkligade den genom att bygga Göta kanal. Här får du möta de människor som gjorde det möjligt att bygga kanalen och den teknik de använde.

Cyklarna lämnar ni naturligtvis i Motala men själva tar ni er hem via Buss.

För att komma tillbaka till Söderköping så går det bussar mellan Motala och Söderköping med jämna mellanrum se tidtabell på östgötatrafik 

 

 

Prislista

Period Vuxen 8–12 år 2–7 år
Sommar
9 maj – 5 sep
5400 SEK 3900 SEK 2000 SEK
Tillägg/avdrag Pris
Högre boendekomfort, Hotell i Söderköping /person 500 SEK
Hotell i Söderköping, Extra natt del i dubbelrum 750 SEK
Hotell i Söderköping, Enkelrum 1095 SEK
Enkelrumstillägg 1200 SEK
Packväska 160 SEK
Avbeställningsskydd / pers. 200 SEK
Avdrag egen cykel -400 SEK

Detta svenska byggnadsverk, som tog 22 år att färdigställa, invigdes den 26 september 1832. Den östra delen mellan Motala vid Vättern och Mem vid Östersjön har 37 slussar och är 92,2km lång och går genom Sjöarna Boren, Roxen och Asplången.

Det är rofullt att cykla utmed Göta Kanal. Kanalen är kantad av stora lövträd och slingrar sig genom skog och öppna landskap. Man cyklar på kanalbanken, den gamla dragvägen, som är bilfri och praktiskt taget utan backar. Runt sjöarna cyklar man på lokalvägar, dessa slingrar sig upp och ner i skog och mark.