Vi rekommenderar att du har JavaScript aktiverat för att kunna utnyttja funktionerna på den här sidan fullt ut. Läs här om hur du går tillväga

Göta Kanaltrampen De Luxe

ID VGT4 | Göta Kanal, Västergötland

4dagar
Cykel

Sammanfattning

Cykelpaketet med det lilla extra! Lite lyxigare, lite mer kanalkänsla och ett besök i Sveriges reservhuvudstad Karlsborg. En historisk resa längs Göta kanal - Sveriges största kulturhistoriska byggnadsverk samt ett besök på Karlsborgs Fästning som tar dig rakt in i 1800-talet. Det är ett härligt skådespel att se livet både på och bredvid kanalen. Detta cykelpaket innehåller sköna cykelsträckor utmed Göta kanal & Sjön Viken. I våra cykelpaket bor ni på utvalda anläggningar med gott renommé. Vi erbjuder Pensionat Prästgården med nyrenoverade familjära hotellrum och Idas Skepparehus med marin känsla alldeles intill Göta kanal. Detta är paketet för er som tycker om att cykla lite längre sträckor och avsluta dagarna med god mat och bästa boendet!

Startdagar

Alla dagar

Ingår

1 st Hotellövernattning på Pensionat Prästgården
2 st Hotellövernattningar på Idas Skepparehus
2 st Lunch
2 st Lunchpaket
3 st Middagar (2-rätters exkl. dryck)
3 st Frukostbuffé
1 st biljett till Göta kanal museét i Sjötorp
1 st biljett till Guidad tur på Karlsborgs Fästning
1 st Cykelkarta
1 st Färdbeskrivning
1 st Cykel 3-växlad med cykelkorg och hjälm (från 8 år)
2 st Packväskor till cykeln (ca 20 liter/st)
Cykelservice gäller hyrda cyklar

Paketbeskrivning

 

Dag 1 - Töreboda - Sjötorp - Töreboda 

(Cykeltur 40 km)

Cykelsemestern utgår från Töreboda, perfekt då man kommer med tåg. Därifrån trampar man utmed Göta kanal förbi 19 slussar till Sjötorp vid sjön Vänern. I Sjötorp blir man serverad lunch på Cafe Baltzar vid hamnbassängen. För att veta lite mera om hur kanalen byggdes får ni inträde till kanalmuséet som ligger vid Sjötorps hamn. När andan faller på vänder man cykelturen åter mot Töreboda. Ni bor på Pensionat Prästgårdens familjära hotell och middagen serveras på närbelägen restaurang ca. 300 meter från hotellet. (Förslag: ta tåget till Töreboda).
Här bor ni i en fantastisk miljö med alla bekvämligheter som Wi-fi, tv och badrum i ert rum. Rummen är nyrenoverade och går i smakfull herrgårdsstil med slipade gamla trägolv.

Dag 2 Töreboda - Forsvik - Karlsborg

(Cykeltur 54 km)

Efter frukosten på Pensionat Prästgården går cykelpaketet vidare mot dagens mål Karlsborg vid Vättern. Idag kommer ni att cykla utmed Göta kanal förbi Lanthöjden och vidare till Tåtorp vid sjön Viken. I Tåtorp finns en av kanalens två handvevade slussar. Cykelturen kommer att ta er ut på små slingrande vägar som tar er runt sjön Viken och vidare till Forsvik som är värt ett stopp. Cykla in till bruksorten Forsvik som anses vara Sveriges första industriort. Cykelpaketet tar er vidare mot Karlsborg som har varit Sveriges reservhuvudstad en gång i tiden. Här väntar en god 2-rätters middag på Idas Brygga och en skön säng på Idas Skepparehus som är ett 4-stjärnigt hotellboende. Rummen är smakfullt inredda med marin känsla och ligger direkt på bryggan intill Göta Kanal. Varje rum har altan/balkong och bredbandsuppkoppling.


Dag 3 Karlsborg 

(Vila)

Njut av frukostbuffeén alldeles intill Göta kanal. Idag blir det en vilodag på er cykelsemester. Strosa omkring i det pittoreska Karlsborg, som ligger naturskönt mellan Vättern och Bottensjön. En guidad tur på Karlsborgs Fästning står på dagens program. Här väntar en spännande tur tillbaka till 1800-talet. Om vädret tillåter rekommenderas bad, då det finns vatten i stort sett runt hela Karlsborg. På kvällen serveras det en 2-rätters middag på Idas Brygga, som är områdets bästa restaurang.

 

Dag 4 Karlsborg - Töreboda

(Cykeltur 54 km)

Idag går cykelsemestern vidare mot Töreboda. Vi rekommenderar samma väg tillbaka, den södra vägen runt sjön Viken. Stanna under färden och njut av ert lunchpaket innan färden avslutas i Töreboda.

 

Prislista

Period Vuxen 8–12 år 2–7 år
Sommar
18 maj – 31 aug
6550 SEK 4800 SEK 2000 SEK
Tillägg/avdrag Pris
Extra natt på Pensionat Prästgården del i dubbelrum 700 SEK
Extra natt Enkelrum 900 SEK
Enkelrumstillägg 1200 SEK
Avdrag egen Cykel -400 SEK
Barnsits 100 SEK
Barncykel 500 SEK
Bagagetransport/pers. 600 SEK
Avbeställningsskydd / pers 200 SEK
El-cykel 1000 SEK

Det går utmärkt att ta tåget till Töreboda. Töreboda ligger längs med Västra stambanan, 30 mil från Stockholm och 20 mil från Göteborg.

Cykeluthyrningen finns på Café Visthuset som ligger ca. 400 meter från Pensionat Prästgården och ca 500 meter från järnvägsstationen.

Göta kanal är ett av de mest spännande byggnadsverken som finns i Sverige. Kanalen tog 22 år att färdigställa och invigdes den 26 september 1832. Den västra delen mellan Sjötorp vid Vänern och Karlsborg vid Vättern har 21 slussar och är 65,3 km lång och går bland annat genom den vackra sjön Viken.

Upplev det rofyllda i att cykla utmed Göta Kanal. Kanalen är kantad av stora lövträd och slingrar sig genom skog och öppna landskap. Man cyklar på kanalbanken, den gamla dragvägen, som är bilfri och praktiskt taget utan backar. De stigningar som finns är vid slussarna.Välkommen till en del av vår svenska historia.


Passa på att ta tåget till Töreboda!
Promenadavstånd till Pensionat Prästgården ca. 400 meter.

http://www.sj.se/