Vi rekommenderar att du har JavaScript aktiverat för att kunna utnyttja funktionerna på den här sidan fullt ut. Läs här om hur du går tillväga

Upplev hela Göta kanal från cykelsadeln från sjön Vänern - Havet (Väst - Öst)

ID VGT9 | Göta Kanal, Göta kanal, Söderköping - Motala, Västergötland

5dagar
Cykel Båt & Cykel

Sammanfattning

Det unika cykelpaketet! (Paketet som har allt) Enda paketet där man får uppleva hela Göta kanal! Inför år 2018 har vi gjort allt lite bättre! På den här cykelsemestern har vi tagit med de bästa hotellen och restaurangerna i respektive område. Maten serveras på ansedda matställen utmed kanalen. Det här är vårt "Unika paket" som tar Er från Vänern till Östersjön. Cykelpaketet startar i Töreboda och slutmålet är Söderköping och Mem vid kanalens utlopp i Östersjön. Cykelsemestern går längs hela Göta Kanal. Cykelturen passerar förbi 58 slussar i detta 200-åriga gamla byggnadsverk. Detta är det enda cykelpaket där man får uppleva "hela" Göta kanal, väst - öst.

Startdagar

Alla dagar

Ingår

1 st Hotellövernattning på Pensionat Prästgården
1 st Övernattning på Idas Strandgård (toalett på rummet & dusch i korridor)
1 st Övernattning på Kapten Billés (toalett & dusch i korridor)
1 st Hotellövernattning på Söderköpings Brunn (tillgång till Spa)
2 st Lunch
2 st Lunchpaket
4 st Middagar (2-rätters exkl. dryck)
4 st Frukosbuffé
1 st Inträde till Göta kanalmuseèt
1 st Cykel 3-växlad med cykelkorg o hjälm (från 8 år).
1 st Karta
1 st Färdbeskrivning
1 st Båttur med M/S Kung Sverker
1 st Transport Karlsborg - Motala
Tillgång till Söderköpings Brunns
Spa-avdelning, här finns bubbelpooler, inomhus- och utomhuspool

Paketbeskrivning

Dag 1 Töreboda - Sjötorp - Töreboda

(cykeltur 40 km)

Cykelsemestern utgår från Töreboda, perfekt då man kommer med tåg. Därifrån trampar man utmed Göta kanal förbi 19 slussar till Sjötorp vid Vänern. I Sjötorp blir man serverad lunch på Café Baltzar vid hamnbassängen. För att veta lite mera om hur kanalen byggdes får ni inträde till kanalmuséet som ligger vid Sjötorps hamn. När andan faller på vänder man cykelturen åter mot Töreboda och här väntar middag. Ni bor på Pensionat Prästgårdens familjära hotell och middagen serveras på närbelägen restaurang ca. 300 meter från hotellet. (Förslag: ta tåget till Töreboda).

 

Dag 2 Töreboda - Forsvik - Karlsborg 

(cykeltur 55 km)

Efter frukosten på Pensionat Prästgården går cykelpaketet vidare mot dagens mål, Karlsborg vid Vättern. Idag kommer ni att cykla utmed Göta kanal förbi Lanthöjden och vidare till Tåtorp vid sjön Viken. I Tåtorp finns en av de två handmanövrerade slussarna längs Göta kanal, den andra finns i Borensberg i Östergötland.

Cykelturen kommer att ta er ut på små slingrande vägar som tar er runt sjön Viken och vidare till Forsvik som är värt ett stopp. Cykla in till bruksorten Forsvik som anses vara Sveriges första industriort. Cykelpaketet tar er vidare mot Karlsborg som har varit Sveriges reservhuvudstad en gång i tiden. Här väntar en god 2-rätters middag på Idas Brygga och en skön säng på Idas Strandgård.

Tips! Får du en stund över innan middagen, rekommenderar vi en guidad tur på Karlsborgs fästning.

 

Dag 3 Karlsborg - Motala - Borensberg - Bergs slussar- Norsholm

(Transport runt sjön Vättern + M/S Kung Sverker, cykeltur 66 km)

Efter frukosten fortsätter äventyret till Motala som ligger på andra sidan Vättern. En transport kommer för att hämta upp er vid Idas Brygga. Ni anländer till Motala kl.10.00 och kanalbåten M/S Kung Sverker avgår kl.10.30. Koppla av uppe på däck och avnjut lunchen som kommer serveras ombord. Kl.12.30 anländer ni till Borensberg. Nu är det dags att sätta sig på sadeln och börja trampa igen.  På vägen kommer ni att passera Bergs slussar som är ett skådespel i sig, ta er tid att bara sitta och njut. Slusstrappan i Berg består av 7 slussar!
Om ni inte vill cykla den kuperade vägen runt sjön Roxen så rekommenderar vi att ni bokar den lilla cykelbåten RoxenSnabben som tar er över sjön Roxen. Färden tar cirka 45 min. När ni kommer fram väntar en god 2-rätters middag och övernattning på Kapten Billés intill Göta kanal i Norsholm.


Dag 4 Norsholm - Söderköping

(cykeltur 25 km)

Efter en god frukost fortsätter ni er cykelsemester. På vägen till Söderköping cyklar ni norr om sjön Asplången innan ni är tillbaka på den lugna kanalbanken. När ni kommer fram till Söderköping checkar ni in på Söderköpings Brunn som är ett 4-stjärnigt hotell, Söderköpings finaste. På kvällen avnjuter ni en 2-rätters middag i deras restaurang.
Ni har fri tillgång till Söderköpings Brunns Spa-avdelning, där finns bubbelpooler, inomhus- och utomhuspool.  

Dag 5 Söderköping - Mem - Söderköping

(cykeltur 12 km) 

Söderköpings Brunn har en härlig frukostbuffé. Innan ni avslutar cykelpaketet, tar ni en cykeltur ut till Mem där Göta kanal mynnar ut i Östersjön (slutmålet på kanalen) och tillbaka.

Ni har nu upplevt hela Göta kanal - en unik cykelupplevelse som  tagit er från en av Sveriges största insjöar Vänern, ända ut till havet, Östersjön.

Prislista

Period Vuxen 8–12 år 2–7 år
Sommar
10 maj – 13 sep
8700 SEK 6500 SEK 3000 SEK
Tillägg/avdrag Pris
Avbeställningsskydd / pers. 200 SEK
Enkelrumstillägg 1600 SEK
Extra natt på Pensionat Prästgården del i dubbelrum 700 SEK
Avdrag egen cykel -500 SEK
Packväska 150 SEK
Bagagetransport / pers. 1500 SEK
El cykel 1250 SEK
Extra natt Enkelrum Pensionat Prästgården 900 SEK

Det går utmärkt att ta tåget till Töreboda. Töreboda ligger längs med Västra stambanan, 30 mil från Stockholm och 20 mil från Göteborg.

Cykeluthyrningen finns på Café Visthuset som ligger ca. 400 meter från Pensionat Prästgården och ca 500 meter från järnvägsstationen.

Göta kanal är ett av de mest spännande byggnadsverken som finns i Sverige. Kanalen tog 22 år att färdigställa och invigdes den 26 september 1832. Den västra delen mellan Sjötorp vid Vänern och Karlsborg vid Vättern har 21 slussar och är 65,3 km lång och går bland annat genom den vackra sjön Viken.

Upplev det rofyllda i att cykla utmed Göta Kanal. Kanalen är kantad av stora lövträd och slingrar sig genom skog och öppna landskap. Man cyklar på kanalbanken, den gamla dragvägen, som är bilfri och praktiskt taget utan backar. De stigningar som finns är vid slussarna.Välkommen till en del av vår svenska historia.


Passa på att ta tåget till Töreboda!
Promenadavstånd till Pensionat Prästgården ca. 400 meter.

http://www.sj.se/